ETI Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Turcia

 

Înfiinţarea Întreprinderii mecanice ETI a început cu mulţi ani înainte de lansarea sa oficială în anul 1978. Bazele sale se află în anul 1962, când Firuz Kanatli a construit primul cuptor de biscuiţi.  
Compania a adus contribuţii importante tehnologiilor alimentare din Turcia, iar în anul 1967 a trecut la o linie automată de producţie. Puțin după un deceniu, Mecanica ETI a devenit  prima companie de acest gen care să întrunească necesarul de maşini şi echipamente pentru fabricile de produse alimentare din grupul de companii ETI. Fabricile pentru producţia de biscuiţi, biscuiţi săraţi şi checuri fuseseră dotate cu echipamente la cheie care necesitau o infrastructură specială şi un anume set de cunoștințe.

Mecanica ETI şi-a început activitatea în anul 1967, cu o linie de producţie cu capacitatea de 850 kg/h. Aceasta s-a dezvoltat tot mai mult pe zi ce trece şi a făcut în aşa fel încat clienţii să nu depindă de companiile industriale din străinătate. În prezent, capacitatea liniilor de producţie este de peste 3 tone pe oră. 

Datorită proceselor de automatizare, robotică şi procesare vizuală, compania s-a dezvoltat, produsele nu sunt procesate manual, rezultând costuri reduse. Astfel, oamenilor le este oferit avantajul de a putea cumpăra produse mai sănătoase la preţuri competitive. 
Principalul obiectiv de activitate al companiei este realizarea de linii de producţie pentru producţia de biscuiţi simpli și săraţi, checuri şi ciocolată. 

Datorită nivelului ridicat de automatizare la care funcţionează fabrica, compania este lider în domeniul tehnologiilor integrate şi permite utilizarea propriilor echipamente, proiectate într-un mod unic pentru toate operaţiunile, de la pregătirea aluatului, până la faza de paletizare a producţiei. 
În ultimii ani, compania a câştigat o bună experienţă în mecatronică, robotică, programare software şi procesare vizuală industrială, având acum posibilitatea să efectueze proiecte de automatizare pentru multe alte sectoare. Cel mai important factor care a făcut acest lucru posibil a fost importanţa acordată cercetării şi dezvoltării. Mecanica ETI este de fapt Centrul Tehnologic (pentru maşini şi echipamente) al grupului de companii ETI.

Structura integrată a companiei cuprinde activităţi precum dezvoltarea concepte, proiectare, simulare şi dezvoltare prototipuri, programare PLC şi automatizare, programare software şi procesare vizuală. 
Inginerii angajaţi dețin specializări în sistemele computerizate de modelare, simulare şi programare, inclusiv procesarea CNC şi tăierea cu laserul. Mai mult, echipele de proiectare şi producţie efectuează multiple cercetări, aici fiind efectuate şi implementate simultan proiecte de dezvoltare. Astfel, sinergia dintre managementul proiectelor şi lucrul în echipă face ca cei implicați în activitățile de cercetare şi dezvoltare să obţină rezultate impresionante în multiple proiecte mecanice noi şi inovative. 

În calitate de furnizor de maşini şi echipamente în sectorul alimentar, Mecanica ETI se concentrează pe sănătatea oamenilor și a mediului. Respectarea standardelor naţionale şi internaţionale este reflectată în absolut orice aspect, începând cu materiile prime şi terminând cu utilajele produse.
Mecanica ETI se bazează pe sistemele determinate în domeniul cercetării şi dezvoltării, precum şi pe experienţa acumulată în dezvoltarea şi producţia de utilaje inovatoare şi soluţii de sistem. Centrul de cercetare și dezvoltare, unde sunt efectuate aceste activităţi, a fost certificat în decembrie 2012 de Ministerul Ştiinţei, Industriei şi Tehnologiei. Astfel, Mecanica ETI a primit o distincţie binemeritată în industria turcă, aceea de a fi prima compania care a înfiinţat un departament de cercetare şi dezvoltare în domeniul producţie de alimente. Multe dintre proiectele acestui departament sunt susţinute de TEYDEB (Agenţia pentru tehnologie şi programe de sprijin tehnologic) şi Proiectele San-Tez (Proiecte teze industriale), fiind depuse eforturi pentru obţinerea de patente de la organizaţii internaţionale.

Mecanica ETI funcţionează pe baza unei infrastructuri IT sofisticate, care cuprinde sisteme de alimentare cu materii prime şi sisteme de dozare, pregătirea aluatului, alimentare cu aluat şi utilaje de procesare, cuptoare tip tunel, utilaje pentru gruparea ambalajelor şi alimentare, sisteme de pulverizare ulei, spălare, descărcare/încărcare, pulverizare sosuri, creme etc., tuneluri cu etaje sau tip spirală pentru răcire, utilaje pentru ambalaje din carton şi închiderea ambalajelor, roboţi pentru aranjarea şi umplerea ambalajelor, sisteme robotice pentru dispunerea în palete, sisteme de control pe bază de cameră şi alte utilaje şi echipamente.

Design-ul, cercetarea şi dezvoltarea, asamblarea şi procesele de calitate – toate beneficiază de infrastructura acestor sisteme informatice.

Paylaş